23 Eylül 2008 Salı

ÇOCUK ÖLÜMLERİ


En son İzmirde meydana gelen bebek ölümlerini üzüntü içerisinde izliyoruz. Yöneticiler de buna dahil. Oysa onların görevi, alanlarında gerekenleri yapmaktır. Hani Bakan olsalar neyse. Çünkü Bakanların asıl görevi bakmaktır. Keşke adları Gören olsaydı.

Peki ne için bebeklerimizi kaybediyoruz. Daha ucuza mal etmek için. İnsan Hakları Beyannamesinde yazar, bir insanın temel hak ve hürriyetlerinin neler olduğu. Yazmasa bile, bir insan olarak neye asgari olarak ihtiyacımız var diye düşündüğümüzde, herşey ortaya çıkmıyor mu? O zaman neden bebeklerimiz ölüyor? Acaba Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bu ölümlerden hiç mi sorumluluk hissetmiyor?

Bence hissetmiyor. Çünkü, belirli makamlara gelmek için diyetler ödemek zorundasınız. İnansanız da, inanmasanız da belli bir düşünceye hizmet etmek zorundasınız. Oraya geldikten sonra, ben bunu yapamam diyemezsiniz.

Malesef, Türkiye sonuna kadar kapitalizmin kucağına oturmuştur. Para hiç olmadığı kadar değerli olmuştur. 1980'lerden sonra başlayan özelleştirme furyası, artık son aşamaya gelmiştir. Satılmayan veya şu ana kadar satılamayan ne kaldı? Hastaneler.

Ve sıra onlara geldi. Özelleşirse güzelleşir dendi hep. Bu yüzden hizmet kalitesi düşürüldü. Bu yüzden ucuz işgücü çalıştırılarak, verimsizleştirildi. Böylece satışı sırasında fazla ses çıkmayacak, itirazlar olmayacaktır. Biraz geç oluyor ama uyanma vakti geldi.

Hiç yorum yok: