14 Ekim 2008 Salı

BİR İNSANLIK SUÇU. İŞKENCE


Hep tartışılmıştır. Suçluların suçunu kabul etmesi için yapılmalı mı yapılmamalı mı?
Oysa çağdaş hukukta iki kural var: 1-Her insan suçu ispatlanana kadar suçsuzdur. 2- Delillerden yola çıkılarak suçlu bulunur. Bu kurallar bütün gelişmiş ülkelerde uygulanan kurallardır. Bizim ülkemiz henüz bu sınıfa girememiştir. Bu yüzden de bu kurallar işletilmezler.
Son 1,5 yıldır Ergenekon kapsamında yapılanları bir düşünün. Suçun bile ne olduğu tam belli değilken, insanlar hapse atılmaktadır. İddanamenin bir kısmı açıklanmış, bir kısmı belirsiz bir şekilde durmakta ama insanlar, hapislerde yatmaktadır. Ortada bir suç ispatı yokken, bazı medya kuruluşları, insanları suçlu gibi göstermektedir. Çamur at izi kalsın, mantığı kullanılmaktadır.
Özellikle 1970-1980 li yıllarda işkence çok fazla kullanılmış ve gündeme gelmiştir. Olaylara karışan veya karışmayan insanlar, işkence tezgahlarından geçirilmiştir. Günümüzde de bu malesef devam etmektedir.
21. yy da Türkiyemizde yaşadıklarımıza bakarmısınız. Bir dergi ama sol görüşlü bir dergi dağıtan Engin Ceber, polise karşı mukavemet ettiği için göz altına alınıyor ve işkence sonucu hayatını kaybediyor. Bir dergi dağıttı diye değil, aslında bir görüşü bir düşünceyi savunduğu için işkenceden hayatını kaybetti Engin Ceber. Savunduğu düşünce pek çok ülkede öcü olarak gösterilen sosyalizmden başkası değil. Sırf düşüncesinden dolayı öldürüldü. Bırakın insanlar düşüncelerini istedikleri şekilde açıklasınlar. Belki sizlerin de öğrenecekleri vardır. Öğrenmekten korkmayın, açık olun tüm düşüncelere ve saygılı.

Hiç yorum yok: