12 Ekim 2008 Pazar

KRİZ Mİ VAR?


Uzunca bir süredir, finansal piyasalarda bir kriz lafıdır gidiyor. Bankalar ve finans kuruluşları, karlarının azalmasından ve zarar etmekten şikayet ediyorlar.
Serbest piyasayı savunan insanlar, kar ederlerken, devlet her alandan çekilsin, onun yerini biz alalım, fiyatları da piyasa belirlesin derken, şimdi devletler olaya mudahale etsin çığlıkları atıyorlar. Ne oldu? Karları yazarken iyiydide zarar ederken kötü mü?
Bu piyasada batan da olacaktır, kar edende. Serbest piyasa bu demektir. Oyun kurallarına göre oynanmalı, oyunun ortasında kurallar değişmemelidir. Yada oyun bitirilmeli, yeni kurallarla, yeni bir oyuna başlanmalıdır.
İşte işin püf noktası da burada. Şimdi yapılanlara bakalım. Neler yapıldı? Kamulaştırma. Kurtuluşu kamulaştırmada görenler, yıllardır neden sosyalizmi öcü olarak gördüler ve gösterdiler? Oysa sosyalizm demek, insanca bir yaşam demektir. Dünyadaki insanların büyük bir çoğunluğu, ezilmektedir. Bu çoğunluğun az bir kısmı, sosyalizm için mücadele etmektedir.
Bugün bu krize karşı devletleştirmeyi savunanlar, artık kurtuluşun sosyalizmde olduğunu görsünler. Tek kurtuluş sosyalizmdedir. Çünkü insanca yaşamak hepimizin hakkıdır.

Hiç yorum yok: