24 Ekim 2008 Cuma

DOLAR NEREYE KADAR

Bir dönem Türkiyede insanlar, birikimlerini dolar veya mark'a yatırırlardı. Maaşını alan döviz bürolarına koşar, ay sonuna doğru yavaş yavaş bozdururlar ve kur farkından dolayı kar ederlerdi. Böylece aile bütçelerine ek gelir yaratmış olurlardı.

2001 krizinden sonra döviz hızlı bir çıkış yaşadı. Bana göre bu suni bir krizdi. Demirbank desteklenebilseydi belki bu kriz yaşanmayacaktı. Ama vahşi kapitalizmin kuralları nedense buna izin vermedi. Ama ABD'de izin verdi. Neyse.

Bu gün dolar yine yükselişte. Herkes birbirine nereye kadar diye soruyor. Cevabı çok açık; Para babaları nereye kadar isterse oraya kadar. Daha bir kaç ay önce petrol fiyatları 150 dolarlara çıkmışken bugünlerde 65 dolarlarda. Ne oldu da çıktı, neden düştü. Piyasa oyuncuları bunu beklentiler olarak açıklamaktadır. Çünkü piyasa beklentileri satın alır, gerçekleşenleri satar. Peki beklentileri yaratanlar kimler?

Bugün aynı durum dolar için geçerlidir. Birileri para kazanmak için, küçük alımlarda doları yukarıya çektiler. Yabancı sermaye gerçekten Türkiyeden çıkmak istese ki bu mümkün değil, bugün doları değil 2 lira 5 liraya bile alamazsınız. Merkez Bankasının da durdurmaya gücü yetmez. Yapılmak istenen biraz daha para para kazanmaktan başka birşey değil.

Yabancı yatırımcilar bir ülkeye yatırım için gelmez. Sömürmek için gelir. "Yatırım için geldik, bakın kaç yüzmilyon dolara fabrikalar kurduk" diyenlerin yurt dışına zaman içinde çıkardıkları dövizlere bir bakın.

Kimin parası yurt dışına çıkar? Kendini bu vatana ait hissetmeyenlerin.
Bu vatan kolay kurulmadı. Nice ismi bile bilinmeyen insanlar bu vatan için canlarını verdiler. Tek amaçları vardı; Çocukları, torunları ve paydaşları ÖZGÜR yaşasınlar. Bizler bugün özgürlüğü kot giymek veya türban takmak olarak görüyoruz. Bunlar özgürlük değil, bir yaşam şekli. Özgürlük kendi kendini yönetmektir.


Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Hiç yorum yok: